Ciąża to okres, w którym wyjątkowo istotne staje się odżywianie. Witaminy i składniki mineralne jakie dostarczamy do organizmu maja ogromne znaczenie dla dziecka, ale również działają na korzyść samej mamy. Odpowiedni dobór produktów spożywczych pozwoli łatwiej znosić trudy ciężkich, dziewięciu miesięcy i zmniejsza ryzyko anemii.
W pierwszej kolejności przyszła mama powinna pamiętać o włączeniu do diety tego co zawiera dużo żelaza. Wątróbka, wołowina, cielęcina, orzechy, ryby, ciemne pieczywo, szpinak i pietruszka- nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. W drugiej kolejności równie istotna jest witamina C, której olbrzymie pokłady znajdują się np. w papryce, brukselce, brokułach, kalafiorze, truskawkach i owocach kiwi. Na koniec pamiętamy o magnezie i kwasie foliowym. Pijemy mleko, spożywamy nabiał pod różnymi postaciami, oczywiście unikając wszelakich rodzai serów pleśniowych.
W internecie znajdziemy wiele przepisów dla kobiet w ciąży, bazujących na tzw. bombach witaminowych. Warto zajrzeć do nich i czasami zaczerpnąć kilka pomysłów.Warto zajrzeć do nich i czasami zaczerpnąć kilka pomysłów. Nie każda z nas przepada za selerem naciowym, awokado, szpinakiem czy jabłkami, ale powinny one stanowić nieodłączny element naszego ciążowego menu.
Leave a Reply