Smacznie i zdrowo, czyli zielnik w domu

Smacznie i zdrowo, czyli zielnik w domu

Wspaniały aromat, żywy zielony kolor i wyjątkowy smak – zioła to nie tylko znakomity dodatek do potraw, który wzbogaca ich walory smakowe. To także nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. Domowa uprawa ziół jest niezwykle prostym i wdzięcznym zdaniem, dlatego zielnik powinien znaleźć się w każdym domu, w którym przygotowuje się nie tylko smaczne, ale też zdrowe posiłki.

Zanim przystąpimy do sadzenia lub siania roślin, należy wybrać te, które najlepiej sprawdzą się w naszym zielniku. Na początek najlepszym rozwiązaniem jest wybranie kilku uniwersalnych ziół, które są nie tylko bezproblemowe w uprawie, ale też sprawdzą się znakomicie jako dodatek do wielu potraw.

Pietruszka

Pietruszka to bez wątpienia jedno z najważniejszych ziół, wykorzystywanych w polskiej kuchni. Dzięki jej kształtnym listkom wzbogacimy smak i aromat zup, sosów oraz wielu różnych potraw. Ponadto roślina jest bogata w witaminę K, która korzystnie wpływa między innymi na funkcjonowanie wątroby.

Pietruszkę możemy wysiać z nasion, jednak w takim przypadku będziemy musieli długo czekać na efekty w postaci zielonych liści. Znacznie efektywniejszym rozwiązaniem jest posadzenie korzenia. W tym celu należy wybrać świeży korzeń pietruszki, na którym widać zalążki listków.

Mięta pieprzowa

Z kolei ta odmiana mięty sprawdzi się znakomicie nie tylko jako dodatek do mięs czy innych potraw wytrawnych, ale też deserów. Ponadto zielone listki wrzucone do herbaty sprawiają, że napar zyskuje niepowtarzalny aromat. Za obecnością mięty pieprzowej w domowym zielniku przemawia dodatkowo duża zawartość przeciwutleniaczy oraz fakt, że roślina jest naszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu – jej aromat pomaga zredukować potrzebę ciągłego podjadania. Do prawidłowego wzrostu, należy zapewnić jej słoneczne stanowisko oraz wilgotną i próchniczną ziemię.

Bazylia

Bazylia to zioło, które króluje na włoskich stołach. Dodaje się ją do sosów (zwłaszcza pomidorowych), pizzy, sałatek i wielu innych. Jej ogromną zaletą jest łatwość uprawy – aby szybko wyrosła i pokryła się aromatycznymi listkami, potrzebuje tak naprawdę słonecznego stanowiska. Podlewanie można ograniczyć do spryskiwania kilka razy w tygodniu. Bazylia dobrze działa na niestrawność, a także odstrasza owady, dlatego idealnym miejscem dla niej będzie np. parapet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *