Zatrucia pokarmowe – jak rozpoznać, jak leczyć, jak się wystrzegać?

Zatrucia pokarmowe – jak rozpoznać, jak leczyć, jak się wystrzegać?

Czasem zdarza się tak, że nasz układ pokarmowy odmawia posłuszeństwa, czemu towarzyszy szereg dolegliwości. Najczęstszą tego przyczyną jest zatrucie pokarmowe, czyli najprościej mówiąc reakcja organizmu na wirusy, bakterie, grzyby, czy toksyny zawarte w pokarmie. Zwykle objawy zatrucia pokarmowego występują albo kilka chwil po spożyciu posiłku albo objawiają się dopiero po kilku dniach, co utrudnia „zdemaskowanie” sprawcy.

Objawy i rodzaje zatruć

Do najczęstszych dolegliwości towarzyszących zatruciu są bóle żołądka, często bardzo silne, biegunka, nudności i wymioty i ogólne osłabienie organizmu. Jeśli zatrucie jest silne to wszystkiemu towarzyszyć może gorączka.

Zatrucia możemy podzielić na mniej i bardziej groźne. Te najbardziej niebezpieczne wiążą się ze spożyciem niejadalnych lub trujących grzybów, prowadzące nawet do śmierci, a także zatrucia jadem kiełbasianym po spożyciu na przykład nieświeżych konserw. Równie groźne jest też zatrucie salmonellą, o którą nietrudno w niedogotowanym drobiu, czy surowych jajkach. W wyżej wymienionych przypadkach należy niezwłocznie udać się do lekarza, najlepiej w momencie zaobserwowania pierwszych objawów. W pozostałych przypadkach wystarczy pozostanie w domu i lekkostrawna dieta oraz środki niwelujące dolegliwości.

Jak unikać zatruć pokarmowych?

Po pierwsze – należy dbać o higienę osobistą i dokładnie myć ręce po każdym wyjściu z toalety. Należy także pamiętać o dokładnym myciu warzyw, owoców i mięsa, gdyż zalegające na nich bakterie są szczególnie groźne. Ważne jest też sprawdzanie daty ważności produktów i bezwzględne unikanie tych, które są już przeterminowane, nawet, jeśli minął choćby dzień od ostatecznej daty spożycia. Należy również z rezerwą podchodzić do barów szybkiej obsługi i tych z fast foodami, gdyż żywność bywa zwykle drugiej świeżości.

Jak leczyć zatrucia pokarmowe?

W przypadku niegroźnych zatruć wskazane jest spożywanie dużej ilości płynów, gdyż w przypadku wymiotów i biegunki nietrudno o odwodnienie organizmu. Szczególnie polecana jest woda niegazowana i herbaty ziołowe, w tym mięta, która złagodzi również objawy bólów żołądka. W tym czasie należy też zrezygnować z ciężkostrawnych potraw i zastąpić je gotowanym mięsem, warzywami i sucharkami.

Mimo wszystko lepiej zapobiegać, niż leczyć, dlatego radzimy przestrzegać kilku ważnych punktów wymienionych wyżej, wtedy żadne dolegliwości nam niegroźne.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Alergia – przyczyny i objawy

Alergia, zwana też czasem uczuleniem, czy nadwrażliwością, jest reakcją organizmu na działanie wszelkich obcych substancji, zwanych alergenami. Współcześnie cierpi na...

Zamknij