Na jakość przygotowywanych przez nas posiłków mają wpływ nie tylko wybierane składniki, ale też garnki, w jakich je przygotowujemy. Jak wybierać i dbać o garnki, aby służyły naszemu zdrowiu i nie wpływały na jakość naszych potraw?
Technicy żywienia przekonują, że niewłaściwa pielęgnacja lub niskiej jakości garnki mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i wartości zdrowotne (i smakowe) danych potraw. Warto wybierać garnki, które nie zepsują naszych dań, a do tego będą trwałe i zdrowe. Dobre garnki to takie, które są na tyle trwałe i solidne, że przetrwają z nami kilka kolejnych dekad. Dobre garnki to wieloletnia inwestycja, jaką warto podjąć, aby zapewnić sobie oraz rodzinie zdrowe i pyszne posiłki – bez ryzyka toksycznych interakcji.
Garnki aluminiowe są dość popularne, szczególnie ze względu na stosunkowo niską cenę. Należy jednak pamiętać, że nie nadają się one do gotowania kwaśnych potraw. Gotowanie w aluminiowym garnku sprawia, ze witamina C ulega utlenieniu, a nasza potrawa traci cenne wartości odżywcze. Dodatkowo, potrawy gotowane w aluminiowych garnach mają tendencję do tracenia koloru, tak, że ostateczne potrawa jest szara i bez wyrazu. Dodatkowo, aluminium przedostaje się do potraw, a to może mieć negatywny wpływ na nasz układ nerwowy.
Miedziane garnki tlenek miedzi ma wyjątkowe właściwości. Po podgrzaniu miedź utlenia się, a efektem tego jest wytworzenie tlenku miedzi, który ma charakterystyczną, zieloną barwę. Kucharze, znają te właściwości i wykorzystują tę chemiczną magię do wzmacniania koloru zielonych warzyw. Tak więc szpinak czy brokuły, gotowane w miedzianych garnkach wyglądają na zdrowe i soczyste– jednak to tylko pozory, bo do najzdrowszych z pewnością nie należą.
Garnki emaliowane. Garnki, pokryte powłoką emaliowaną są zdrowe, jednak wyłącznie pod warunkiem zachowania spójności powłoki. Każde zarysowanie i uszkodzenie takiej powłoki sprawia, że potrawa może wejść w niechciane reakcje chemiczne i mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Garnki i patelnie z powłoką teflonową, mimo wielu sceptycznych głosów, nadal uznawane są za zdrowe i bardzo praktyczne. Pozwalają one na przygotowanie potraf bez użycia tłuszczu, co jest bardzo ważne przy zdrowym odżywaniu. Aby mieć pewność, że takie naczynia posłużą nam długo, warto unikać zarysowania powłoki, a do mieszkania potraw używać wyłącznie drewnianych elementów. Pod żadnym pozorem nie należy także przegrzewać naczyń teflonowych.
Garnki ze stali nierdzewnej są jednym z najzdrowszych wyborów. Ich produkcja poddawana jest kontroli, dlatego przy każdym zakupie warto prosić o okazanie atestu PZH. Posiadanie dokumentu, gwarantującego jakość takich garnków jest obowiązkiem każdego sprzedawcy.
Garnki z powłoką ceramiczną są także bardzo dobrym wyborem. Często do powłoki dodaje się jony srebra, które dodatkowo działają antybakteryjnie. Naczynia z taką powłoką są odporne nawet na wysokie temperatury, a powłoka wyjątkowo trwała i bezpieczna dla zdrowia.
Leave a Reply