Wybór garnków ma znaczenie!

Wybór garnków ma znaczenie!

Na jakość przygotowywanych przez nas posiłków mają wpływ nie tylko wybierane składniki, ale też garnki, w jakich je przygotowujemy. Jak wybierać i dbać o garnki, aby służyły naszemu zdrowiu i nie wpływały na jakość naszych potraw?

Technicy żywienia przekonują, że niewłaściwa pielęgnacja lub niskiej jakości garnki mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i wartości zdrowotne (i smakowe) danych potraw. Warto wybierać garnki, które nie zepsują naszych dań, a do tego będą trwałe i zdrowe. Dobre garnki to takie, które są na tyle trwałe i solidne, że przetrwają z nami kilka kolejnych dekad. Dobre garnki to wieloletnia inwestycja, jaką warto podjąć, aby zapewnić sobie oraz rodzinie zdrowe i pyszne posiłki – bez ryzyka toksycznych interakcji.

Jakich garnków unikać?

Garnki aluminiowe są dość popularne, szczególnie ze względu na stosunkowo niską cenę. Należy jednak pamiętać, że nie nadają się one do gotowania kwaśnych potraw. Gotowanie w aluminiowym garnku sprawia, ze witamina C ulega utlenieniu, a nasza potrawa traci cenne wartości odżywcze. Dodatkowo, potrawy gotowane w aluminiowych garnach mają tendencję do tracenia koloru, tak, że ostateczne potrawa jest szara i bez wyrazu. Dodatkowo, aluminium przedostaje się do potraw, a to może mieć negatywny wpływ na nasz układ nerwowy.

Miedziane garnki tlenek miedzi ma wyjątkowe właściwości. Po podgrzaniu miedź utlenia się,  a efektem tego jest wytworzenie tlenku miedzi, który ma charakterystyczną, zieloną barwę. Kucharze, znają te właściwości i wykorzystują tę chemiczną magię do wzmacniania koloru zielonych warzyw. Tak więc szpinak czy brokuły, gotowane w miedzianych garnkach wyglądają na zdrowe i soczyste– jednak to tylko pozory, bo do najzdrowszych z pewnością nie należą.

Garnki emaliowane. Garnki, pokryte powłoką emaliowaną są zdrowe, jednak wyłącznie pod warunkiem zachowania spójności powłoki. Każde zarysowanie i uszkodzenie takiej powłoki sprawia, że potrawa może wejść w niechciane reakcje chemiczne i mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

garnek

Jakie garnki są najlepsze?

Garnki i patelnie z powłoką teflonową, mimo wielu sceptycznych głosów, nadal uznawane są za zdrowe i bardzo praktyczne. Pozwalają one na przygotowanie potraf bez użycia tłuszczu, co jest bardzo ważne przy zdrowym odżywaniu. Aby mieć pewność, że takie naczynia posłużą nam długo, warto unikać zarysowania powłoki, a do mieszkania potraw używać wyłącznie drewnianych elementów. Pod żadnym pozorem nie należy także przegrzewać naczyń teflonowych.

Garnki ze stali nierdzewnej są jednym z najzdrowszych wyborów. Ich produkcja poddawana jest kontroli, dlatego przy każdym zakupie warto prosić o okazanie atestu PZH. Posiadanie dokumentu, gwarantującego jakość takich garnków jest obowiązkiem każdego sprzedawcy.

Garnki z powłoką ceramiczną są także bardzo dobrym wyborem. Często do powłoki dodaje się jony srebra, które dodatkowo działają antybakteryjnie. Naczynia z taką powłoką są odporne nawet na wysokie temperatury, a powłoka wyjątkowo trwała i bezpieczna dla zdrowia.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *