Skuteczny lek na całą zimę

Skuteczny lek na całą zimę

Tran – bo o nim mowa – niekoniecznie kojarzy się nam najlepiej. Osoby starsze, a nawet i dwudziestolatkowie pamiętają zapewne jego okropny, cierpki smak. Niektórzy nawet nie wiedzą co leczył – ale wszyscy mamy przeświadczenie, że był skuteczny. Jeżeli zaś chodzi o smak, polityka farmaceutyczna pod tym względem bardzo się zmieniła w przeciągu ostatnich 20 lat – smak jest bardzo ważny i wiele leków  tworzy się tak, by sprzyjały podniebieniu.

W czym pomaga tran?

Tran jest idealnym środkiem poprawiającym funkcjonowanie organizmu w okresie, kiedy słońce nie dostarcza nam odpowiedniej ilości witamin D. Zaleca się go brać od wrześnie, aż do marca. Oprócz witaminy D tran jest również bogaty w witaminę A i kwasy omega-3.

Przede wszystkim podnosi odporność organizmu. Dostarczanie witamin D do organizmu zwiększa ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Witamina A poprawia działanie układu immunologicznego, a kwasy omega-3 mają działanie antybakteryjne i antyzapalne – niezwykle skuteczne na częste zimowe i wiosenne przeziębienia.

Z tego głównie powodu warto regularnie dostarczać tranu do organizmu. Wystarczy jedna tabletka dziennie, a dla mniej chętnych jedna tabletka na dwa dni. Może i tran nie poprawia samopoczucia, ale z pewnością uczyni zimne pory przyjemniejszymi.

 

Smak się zmienił

Jak można się domyślić, nie spotykamy już dziś tranu jedynie w czystej postaci. Występuje w kapsułkach, w mieszankach syropów i tabletkach. Wszystkie one mają przyjemny smak, czasem zabarwiany owocami.

 

Do czego jeszcze przydaje się tran?

Tran warto zażywać ze względu na zęby. Dzięki niemu lepiej mineralizuje się szkliwo, a witamina D uzupełnia zęby w wapń. Dodatkowym efektem witaminy A będzie zapobieganie próchnicy, stanom zapalnym jamy ustnej (np. zapaleniom migdałów).

Kwasy tłuszczowe zawarte w tranie regulują poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Regulują poziom cukru w organizmie, zatem mogą być skuteczne w walce z nadwagą.

 

Tran pomaga dzieciomdziecko

Pamiętamy go głównie z dzieciństwa, bo do trzeciego roku życia dzieci  często miewają krzywicę (zapalenie kręgosłupa) powodowaną niedoborem witaminy D. Tran jest użyteczny w mineralizacji tkanek chrzęstnych, toteż sprzyja prawidłowemu rozwoju organizmu.

Warto o tym pamiętać również w przypadku starszych dzieci, które z jednej strony spędzają dużo czasu w pozycji siedzącej, a z drugiej są aktywne sportowo i zdarzają im się różne urazy.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Niezwykłe właściwości cytryny

Współcześnie nie korzysta się bezpośrednio z ziół i owoców, tak jak to miało miejsce wcześniej, np. jeszcze w latach 70-tych....

Zamknij