Piecze i gniecie! Czyli o zgadze w ciąży słów kilka

Piecze  i gniecie! Czyli o zgadze w ciąży słów kilka

Uciążliwe pieczenie w przełyku, trudności z przełykaniem, cofanie się treści żołądka do gardła i mdłości- od to cała zgaga! Dodatkowe kilogramy, problemy z chodzeniem, trudności ze spaniem, bóle pleców i permanentne zmęczenie-czy to mało? Okazuje się, że tak ponieważ już w trzecim trymestrze w ramach ciążowych atrakcji jesteśmy obdarowane bonusowym „palącym problemem”.

dos-rayitas_lProgesteron, a dokładnie jego podwyższony poziom ułatwia rozciąganie się macicy, ale- niestety- także mięśni przewodu pokarmowego. Spowalnia to procesy trawienne i powoduje zarzucanie niestrawionej treści wraz z kwasami żołądkowymi do przełyku. W ostatnich miesiącach ciąży, stosunkowo duża już macica oraz inne organy uciskają żołądek ze wszystkich stron potęguje przykre dolegliwości.  Co począć w takiej sytuacji? Dozwolonych leków na zgagę-jak na lekarstwo! Chciałoby się rzec: taki urok ciąży!

Jednak ku uciesze wielu z nas sposobów na walkę ze zgaga jest trochę. Musimy pamiętać o tym, że problem nie zniknie, stanie się tylko mniej uciążliwy. W pierwszej kolejności stosujemy zasadę: mniej i częściej. Omijamy szerokim łukiem wszystko co powoduje wzmożoną produkcje k2689963648_5edb6af978wasu solnego: soki owocowe, cytrusy, ostre, tłuste i kwaśne potrawy, słodycze oraz kawę. Unikamy jak ognia popijania w trakcie posiłku-rozciąga to nadmiernie żołądek. Wszelkiego rodzaju używki są kategorycznie zabronione.

Najlepszym medykamentem w walce z tzw. ”palącym problemem” jest dieta. Często mówi się, że najskuteczniejsze jest leczenie przez żywienie, w tym przypadku teoria ta sprawdza się w stu procentach. Problemy ze zgaga złagodzą nam napary z imbiru, rumianku lub siemienia lnianego. Wystarczy wypić szklankę wody lub mleka, które neutralizuje działanie kwasów w przełyku, a poczujemy olbrzymią ulgę. Samo siemię lniane spożywane pod postacią kleiku chroni nabłonek  wyścielający górny odcinek pokarmowy, regularne jego stosowanie sprawdza się profilaktycznie. Warto nie zapominać o migdałach. Zawarty z nim magnez i wapń skutecznie łagodzi piekące zgagi.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
8736347916_3e2284c6d1
Czarny bez: na talerzu, w słoiku i w butelce

Jesień na całego. Temperatury powoli zaczynają przypominać te zimowe niż jesienne. Ciemno, ponuro i smutno za oknami. Nie da się...

Zamknij