Współcześnie nie korzysta się bezpośrednio z ziół i owoców, tak jak to miało miejsce wcześniej, np. jeszcze w latach 70-tych. Za to dziś pochodne składniki możemy spotkać w wielu lekach, szamponach i kremach. Czym zasłużyła sobie cytryna oraz jak współcześnie można ją wykorzystać na własny użytek?
Nie ma nic tak dobrego na chorobę jak cytryna. Jest zasobna w witaminę C, która skutecznie działa przeciw przeziębieniom, a także wzmacnia odporność organizmu. Z tej podstawowej cechy zapewne korzysta każdy z nas. Pijemy herbatę z cytryną podczas choroby, a leki często mają cytrynowy posmak.
Spożywanie cytryny reguluje też ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Warto dodawać ją do potraw – głównie sałatek. Sokiem z cytryny często skrapla się ryby, czasem pieczenie. Można również dodawać ją do sosów.
Cytryna jest złotym środkiem jeżeli chodzi o zdrowie skóry. Można ją spożywać, ale również jest skuteczna, kiedy się ją nacieramy, bądź namaczamy ręce w roztworze soku z cytryny z wodą. Główne atuty to ujędrnianie i wygładzanie skóry. Zalety są tu zarówno zdrowotne (poprawa struktury skóry i tkanek) oraz wizualne.
Cytryna wpływa również pozytywnie na włosy. Stosuje się ją w szamponach antyłupieżowych, a jeżeli chcemy, możemy utworzyć roztwór soku z cytryny pół na pół z wodą i wcierać około 2 minuty we włosy, po czym dokładnie wypłukać. Zabieg ten można powtarzać kilka razy – łupież znika bez śladu. Dodatkowym efektem będzie delikatne rozjaśnienie włosów – uważaj, jeżeli tego nie planujesz.
Cytryna jest również dobra na pobudzenie – zjedzenie kawałka cytryny rano pobudza nadmiarem witaminy C. I choć efekt nie jest długotrwały, to niektórym wystarcza do porannego przebudzenia w pracy czy w szkole. Polecam również na kaca. Z tego względu soki „przeciwkacowe” zawierają dużo cytrusów. Nie bez powodu piraci i konkwistadorzy zajadali cytrusy – uodparniali się na malarię i niwelowali szkodliwe efekty rumu, który również oczyszczał ich organizm.
Sok z cytryny oczyszcza organizm z toksyn, ale nie należy go używać w dużych ilościach. Może być szkodliwy dla naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Cytryna zawiera kwas askorbinowy, który ma działanie dezynfekujące – można nim niwelować nieświeży oddech.
Właściwie każde z tych zastosowań cytryny jest już wykorzystywane w przemyśle, ale mimo tego zawsze warto mieć w lodówce jedną, czy dwie cytryny – nie tylko do drinków i herbaty.
Leave a Reply