Jak zmniejszyć poziom tłuszczu?

Jak zmniejszyć poziom tłuszczu?

tluszczTkanka tłuszczowa jest dokuczliwa dla wielu osób, które myślą o atrakcyjnej figurze. Istnieją sposoby na jej skuteczne regulowanie, ale trzeba być w tym gorliwym. Nie należy też być zbyt rygorystycznym w pozbywaniu się tkanki tłuszczowej – wpływa na naszą odporność i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Na szczęście nie da się jej zupełni zlikwidować więc możemy być spokojni w stosowaniu poniższych porad.

W każdej diecie królują sery

Moim faworytem w zwalczaniu tkanki tłuszczowej są sery – serek wiejski, ser kozi oraz oryginalny ser feta. W wielu dietach zaleca się jedzenie dużych ilości nabiału. Zawarte są niemal codziennie. To dlatego, że posiadają dużą ilość wapnia, który wzmacnia tendencję organizmu do przyswajania pokarmów. Dzięki niemu, oprócz silniejszych kości i gładszej skóry, łatwiej trawi się nam większość produktów (szczególnie pochodzenia roślinnego).

Sery zawierają też duże dawki kwasu linolowego (CLA) – nienasyconego kwasu tłuszczowego, który pochłania inne tłuszcze zawarte w organizmie. Dzięki temu są one zamieniane na energię, nie zaś na tkankę tłuszczową. Dodatkowym efektem jest również wzmocnienie tkanki mięśniowej

Stosując sery do walki z tłuszczem należy unikać serów żółtych, choć nie są one aż tak szkodliwe.

 ser

Jajka – białko pochłania energię

Kolejnym sposobem na zwalczanie tkanki tłuszczowej jest jedzenie jajek. Jest to jeden z najbardziej zasobnych produktów w białko. Zapewniają nam sytość posiadając jednocześnie mniej kalorii. Można powiedzieć, że jajka są bombą sytości, ale nie należy jeść ich nadmiernie dużo – 2 w ciągu posiłku w zupełności wystarczą.

Zawarte w nich białko sprawia też, że szybciej spalamy tkankę tłuszczową, a to za sprawą tego, że trawienie białka jest uciążliwe dla organizmu i potrzeba ku temu więcej wysiłku, niż do trawienia innych pokarmów (np. mięs, pieczywa i warzyw)

Żółtko jaj zawiera kobalaminę, która dezintegruje niektóre rodzaje tłuszczy oraz ma tendencję do podnoszenia poziomu aktywności człowieka przez pobudzanie procesów krwiotwórczych.

 

Grejpfruty – idealny owoccytrusy

Wszyscy uwielbiamy jeść owoce. Chcąc pozbyć się tkanki tłuszczowej warto pamiętać o grejpfrucie, który jest liderem jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Ta ma z kolei znaczny udział w spalaniu tłuszczy. Pomocny w tym jest również kwas foliowy no i błonnik.

Zastępczo można również zażyć cytrynę, lecz ze względu na szkodliwy kwas cytrynowy nie można spożywać jej w tak dużych ilościach jak grejpfrutów, czy pomarańczy.

 

Zielona herbata i kawa

Jeżeli nie mamy ochoty na jedzenie dobrym pomysłem na walkę z tkanką tłuszczową będzie picie zielonej herbaty lub kawy (koniecznie nierozpuszczalnej). Zaleca się wypić trzy szklanki zielonej herbaty dziennie – im dłużej parzona, tym lepiej. Najlepiej parzyć ją ok 3 minut w dzbanku, nie w kubku – efekt jest na tyle intensywny, że alkaloidy są wydzielane w większej ilości, co poprawia metabolizm.

Kawa mielona również będzie skuteczna w zwiększeniu metabolizmu – należy jednak pamiętać, że nie należy pić jej zbyt dużo – 2 kubki dziennie w zupełności wystarczą. Z drugiej strony warto uważać, by nie zwiększyć apetytu. Kawa może być zwodnicza dla naszego poczucia głodu, co jest największym zagrożeniem w walce z tkanką tłuszczową.

 

 

Najlepiej jeść różnorodnie

Warto stosować zróżnicowaną dietę i wymieniać produkty jakie tu sugeruję. Stałe przyjmowanie pokarmów regulujących tkankę tłuszczową ma pozytywny wpływ nie tylko na figurę, ale też na zdrowie i samopoczucie. Wszystkie z wymienionych tu produktów stymulują procesy prawidłowej wymiany tłuszczy (oraz innych składników odżywczych) w organizmie.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
661613_92442710
Darsonwalizacja

Ostatnio pisaliśmy o peelingu kawitacyjnym oraz o mikrodermabrazji. Dziś przybliżymy Wam kolejny zabieg – darsonwalizacja. Co kryje się pod jego...

Zamknij