Cukrzyca jest określeniem na grupę chorób związanych z zaburzeniami w metabolizmie glukozy, które wynikają z nieprawidłowości wydzielania lub działania insuliny, czyli hormonu wytwarzanego w trzustce. Insulina odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka, ponieważ umożliwia prawidłowe wykorzystywanie składników pokarmu oraz wpływa korzystnie na przemianę węglowodanów, białek oraz tłuszczów. W przypadku braku insuliny lub jej nieprawidłowego działanie, powodowany jest duży wzrost stężenia cukru we krwi, czyli hiperglikemia. Stan przewlekłej hiperglikemii powoduje uszkodzenia i zaburzenia czynności, a co za tym idzie, do niewydolności poszczególnych organów, między innymi oczu, nerek, serca oraz naczyń krwionośnych.
Nie jest to choroba jednolita. Jest kilka postaci, a najbardziej popularne to typ 2 i 1. Można się również spotkać z innymi typami cukrzycy, na przykład z cukrzycą ciążową, która objawia się brakiem tolerancji na glukozę podczas ciąży.
Nie da się jednoznacznie określić przyczyn cukrzycy. Są one bardzo złożone i nie do końca wyjaśnione. Oczywiste jest jednak to, że wynika ona z całkowitego lub częściowego niedoboru insuliny.
W przypadku cukrzycy typu I, czynniki genetyczne pełnią istotną rolę podczas zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo, są to też nieznane czynniki środowiskowe, a także zachowania organizmu.
Jeśli mowa o czynnikach wpływających na cukrzycę typu 2, można wyróżnić grupę ludzi szczególnie narażonych na zachorowanie.
Przeziębienie wywoływane jest przez wirusy, więc nie ma lekarstwa, które mogłoby mu zapobiec, ani zupełnie wyeliminować, najczęściej można jedynie zminimalizować...
Leave a Reply