Celiakia

Celiakia

Celiakia może objawić się w każdym wieku. W wieku 5, 25, a nawet 50 lat. Jest to schorzenie, które polega na występowaniu określonych zaburzeń i objawów po spożyciu glutenu zawartego w zbożach. Ma z nią do czynienia około 1% populacji.

Objawy

Celiakia może występować pod trzema postaciami: klasycznej (ok. 30% przypadków), niemej i ukrytej. Każda z nich różni się występowaniem poszczególnych objaw.
Klasyczne objawy celiakii to przede wszystkim bóle i wzdęcia brzucha, biegunki, zły nastrój, zmęczenie i utrata wagi ciała. Widocznym objawem może być również zapalenie jamy ustnej czy niedorozwój szkliwa zębnego (celiakia niema). Wszystkim objawom towarzyszy znaczny niedobór żelaza (mogący początkowo wystraszyć człowieka, że jest to nowotwór) oraz wysoki poziom cholesterolu. W przypadku celiakii ukrytej, mimo braku objawów istnieją problemy z błoną śluzową jelita cienkiego.

Warto zaznaczyć, że inaczej jednak będą wyglądać objawy u niemowląt, a inaczej u osób dorosłych. U niemowląt w odróżnieniu od starszych osobników często występuje widoczne zahamowanie wzrostu czy częste infekcje oraz nadpobudliwość.

Diagnoza

Pierwszą osobą, z którą powinniśmy podzielić się z naszymi obawami jest lekarz rodzinny. To on skieruje nas do gastroenterologa, który na podstawie badań krwi i gastroskopii ostatecznie potwierdzi (lub zaprzeczy) celiakii.

Leczenie

Niestety obecnie nie ma możliwości przywrócenia organizmowi zdolności tolerowania glutenu. Wciąż prowadzone są badania jednak na rezultaty trzeba jeszcze poczekać. Osoby chore na celiakię  muszą stosować dietę bezglutenową. Oznacza to, że ze swojej diety żywieniowej muszą wykreślić pszenicę, żyto, jęczmień i owies. Tym samym nie można spożywać białego, razowego, chrupkiego pieczywa, zwykłych makaronów, kawy zbożowej, niektórych wędlin, ciastek, kasz, mąki pszennej i żytniej.

W zamian należy korzystać z mąki kukurydzianej lub ryżowej, pieczywa bezglutenowego (pieczonego samodzielnie), makaronom bezglutenowym oraz słodyczom bezglutenowym. Niestety produkty te są dużo droższe niż ich zbożowe odpowiedniki.

Z każdą próbą zjedzenia żywności z glutenem należy liczyć się z nawrotami w postaci biegunek, wymiotów i bólów brzucha.

źródło zdjęć: rocketcitymom.com

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *