Cukrzyca jest określeniem na grupę chorób związanych z zaburzeniami w metabolizmie glukozy, które wynikają z nieprawidłowości wydzielania lub działania insuliny, czyli hormonu wytwarzanego w trzustce. Insulina odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka, ponieważ umożliwia prawidłowe wykorzystywanie składników pokarmu oraz wpływa korzystnie na przemianę węglowodanów, białek oraz tłuszczów. W przypadku braku insuliny lub jej nieprawidłowego działanie, powodowany jest duży wzrost stężenia cukru we krwi, czyli hiperglikemia. Stan przewlekłej hiperglikemii powoduje uszkodzenia i zaburzenia czynności, a co za tym idzie, do niewydolności poszczególnych organów, między innymi oczu, nerek, serca oraz naczyń krwionośnych.
Nie jest to choroba jednolita. Jest kilka postaci, a najbardziej popularne to typ 2 i 1. Można się również spotkać z innymi typami cukrzycy, na przykład z cukrzycą ciążową, która objawia się brakiem tolerancji na glukozę podczas ciąży.
Nie da się jednoznacznie określić przyczyn cukrzycy. Są one bardzo złożone i nie do końca wyjaśnione. Oczywiste jest jednak to, że wynika ona z całkowitego lub częściowego niedoboru insuliny.
W przypadku cukrzycy typu I, czynniki genetyczne pełnią istotną rolę podczas zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo, są to też nieznane czynniki środowiskowe, a także zachowania organizmu.
Jeśli mowa o czynnikach wpływających na cukrzycę typu 2, można wyróżnić grupę ludzi szczególnie narażonych na zachorowanie.
Leave a Reply