Zimowa dieta

Zimowa dieta

Nieuchronnie zbliża się zima – czas, gdy nasz organizm potrzebuje zdecydowanie większego wsparcia. Jego odporność się obniża, a co za tym idzie jesteśmy bardziej narażeni na różne choroby. Aby przez ten ciężki okres być pełnym energii i każdego dnia czuć się dobrze, powinniśmy zadbać o naszą dietę.

Zimą często stawiamy na ciężkie, tłuste potrawy, ponieważ nasz organizm potrzebuje sporej dawki energii. Dietetycy twierdzą, że dieta zimowa powinna być inna niż letnia. Zima to czas częstego przygnębienia, braku ochoty na przebywanie na świeżym powietrzu, przez co obniża się nasza odporność. Dlatego nasza dieta powinna mieć odpowiednią kaloryczność i być bogata w witaminy i składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Niektórych rzeczy powinniśmy unikać. Wiele osób zimą częściej pije alkohole w formie grzanego piwa lub wina. Nie jest to dobry pomysł, bo paradoksalnie alkohol prowadzi do utraty ciepła z organizmu. To przez to, że nasze naczynia krwionośne pod wpływem „procentów” się rozszerzają. Alkohol to także źródło pustych kalorii. Weźmy pod uwagę, że 1 gram alkoholu to aż 7 kalorii.

Jak zatem odżywiać się zimą? Po pierwsze powinniśmy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości posiłków, najlepiej czterech. Spożywajmy je w takich samych odstępach. Dzięki temu ułatwimy organizmowi utrzymanie równomiernego ciepła. Do naszej diety włączajmy przede wszystkim warzywa, owoce i pełnoziarniste pieczywo. Nie powinno zabraknąć pomidorów, brokułów, brukselki, papryki czerwonej, selera naciowego, pomarańczy. Zawierają one witaminy A, C i E, które regulują metabolizm i zwiększają odporność. Wskazane jest również picie soków, najlepiej z czarnej porzeczki i dzikiej róży. Warto też pić zieloną herbatę, która daje zastrzyk energii i jest źródłem flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki i mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z powodzeniem może ona zastąpić poranną kawę.

warzywa i owoce

Zimowa dieta musi być bogata w magnez i witaminy z grupy B. Szczególnie dotyczy to osób pracujących w stresie i pijących duże ilości kawy, która magnez wypłukuje. Niedobory tych składników powodują pogorszenie samopoczucia, które już i tak skutecznie obniżają nam aura za oknem, brak promieni słonecznych i krótkie dnie. Świetnym źródłem magnezu i witamin B są banany, gorzka czekolada i orzechy (laskowe, włoskie, ziemne).

Ważnym składnikiem mineralnym jest także żelazo, które wchodzi w skład hemoglobiny. Jego niedobór może powodować anemię, która objawia się ciągłym zmęczeniem, osłabieniem odporności, wypadaniem włosów, pękaniem ust w kącikach. Aby nie zabrakło nam żelaza powinniśmy jeść mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, na przykład jaja, mleko, sery, itp. Niektóre warzywa także zawierają niewielkie ilości żelaza. Należą do nich brokuły, szpinak, sałata, jarmuż, natka pietruszki, koperek.

Naszemu organizmowi powinniśmy też dostarczać odpowiedniej ilości węglowodanów. To właśnie z nich czerpiemy najwięcej energii, która zimą jest nam tak bardzo potrzebna. Najlepsze są węglowodany złożone, które znajdziemy w ziemniakach, kaszy i pieczywie pełnoziarnistym. Wolno się trawią, więc przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.

mięso

Na koniec warto dodać, że zimą nie możemy zapominać o spożywaniu dużych ilości wody. Mówi się, że to lato jest porą roku, która od nas tego wymaga. Prawda jest taka że pora roku nie ma tu żadnego znaczenia.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *