Przeprowadzono badania, które donoszą, że regularne picie herbaty chroni nasz organizm przed zapadnięciem na demencję. Naukowcy z Newcastle i Dundee opublikowali te szokujące informacje w Phytomedicine.
Znany jest już powszechnie inny wpływ zielonej herbaty – ochrona przed chorobami nowotworowymi, ponieważ spowalnia ona rozrost komórek rakowych.
Wyżej wspomniani naukowcy razem ze szkockim instytutem badań nad uprawami zbóż chcieli się przekonać, czy zielona herbata posiada swoje zdrowotne właściwości również po świeżym zaparzeniu, po przetrawieniu jej przez organizm. Okazało się, że ma.
Dr Ed Okello stwierdził, że:
Organizm przyswaja sobie zieloną herbatę dzięki enzymom w jelicie. Substancje chemiczne wytwarzane w procesie trawienia są bardziej skuteczne przeciw czynnikom pobudzającym rozwój Alzheimera niż zielona herbata w nieprzetrawionej postaci
To nadtlenek wodou i białko (beta amyloid) są bardzo ważne podczas rozwoju Alzheimera. Wcześniej natomiast wykazano, że polifenole, czyli związki organiczne występujące i w czarnej i w zielonej herbacie, wiążą się z toksycznymi składnikami, dzięki czemu chronią komórki mózgowe. Gdy organizm je wchłonie, rozkładają się i wytwarzają mieszankę związków. To właśnie był główny przedmiot badań naukowców.
Dodatkowo, warto zauważyć, że różne rodzaje polifenoli mają pozytywny wpływ na organizm i ograniczają wystąpienie różnych chorób.
Powinni podawać ją dzieciom w szkołach. Tak jak za dawnych czasów tran podawali.