Posted by KasiaK in Informacje praktyczne, Zdrowie
on 09.04.2013 | 0 comments
Stawy to ruchome połączenia kości, które do swojego właściwego funkcjonowania wymagają prawidłowej chrząstki stawowej, mazi stawowej oraz dobrego przyczepu mięśni i ścięgien. Dopóki nie odczuwamy bólu stawów wydaje nam się, że są w dobrej kondycji, ale musimy pamiętać o podstawowej zasadzie i w tym przypadku: lepiej zapobiegać niż leczyć.
Aktywność fizyczna wzmacnia stawy i mięśnie, dzięki czemu zachowują one naturalną ruchliwość i nie ulegają zesztywnieniu. Powinniśmy zadbać również o kondycję psychiczną, ponieważ długotrwały stres może spowodować docieranie do nóg zbyt małej ilości tlenu, a przez to ból stawów staje się coraz większy. Podczas noszenia zakupów i podnoszenia ciężkich przedmiotów powinniśmy zadbać o prawidłową postawę oraz rozkładanie ciężaru na obie ręce. Ciężkie przedmioty natomiast powinniśmy przesuwać, aby nie nadwyrężać swoich stawów. Do codziennego chodzenia powinniśmy wybierać obuwie na miękkiej podeszwie, a obcasy pozostawić na specjalne okazje, dzięki temu zadbamy o zdrowie naszych stóp. Nasza waga również powinna być przez nas kontrolowana, ponieważ otyłość może prowadzić do nadmiernego obciążenia stawów, a co za tym idzie – bólu. U osób z nadwagą o wiele szybciej chrząstka stawowa ulega ścieraniu. W celu uchronienia naszych stawów od różnego typu dolegliwości powinniśmy zadbać również o dietę, a w szczególności powinniśmy zwrócić uwagę na:
- nabiał (źródło białka, budulca dla chrząstki) – zaleca się codzienne wypicie mleka, kefiru lub jogurtu oraz zjedzenie kilku łyżek twarogu. Nabiał jest również najważniejszym źródłem wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby,
- zboża strączkowe (do produkcji mazi) – wskazane jest pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe, ponieważ dostarczają one błonnika oraz witamin z grupy B,
- ryby, oliwa, czosnek (leczą stany zapalne) – najważniejsze są ryby morskie (makrela, flądra, halibut, tuńczyk oraz śledzie i sardynki). Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ stanowią one źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne. Tłuste ryby dostarczają również do organizmu witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie. Do naszego menu powinniśmy dodać także siemię lniane, orzechy włoskie, oliwę z oliwek oraz olej lniany i rzepakowy, ponieważ zawierają one cenny kwas oleinowy. Cebula i czosnek zawierają natomiast związki siarki, które ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny. Podobne właściwości ma też kurkuma, anyż, imbir i goździki oraz chrzan, bazylia, mięta, szałwia i cząber,
- zieloną herbatę, która ma właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze spowalniają procesy związane ze starzeniem się organizmu (w tym także degradację chrząstki).
Leave a Reply