Czym jest grzybica układu pokarmowego?

Grzybica układu pokarmowego to choroba, która najczęściej pojawia się po zastosowaniu kuracji antybiotykowej. We wczesnym stadium rzadko kiedy daje o sobie znać, natomiast nieleczona może doprowadzić do poważnych schorzeń wielu narządów wewnętrznych.

 

Candida albicans to ten szczep grzybów odpowiada za zakażenie układu pokarmowego. Najczęściej atakuje przełyk, jelita oraz żołądek. Z punktu widzenia medycyny grzybica jest trudną do wyleczenia chorobą, z licznymi nawrotami. Objawy towarzyszące zakażeniu grzybami są dość nietypowe i mogą wskazywać na szereg innych chorób. Najczęściej chory czuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. wzdęcia, uczucie pieczenia w przełyku, częste zgagi. Do tego dochodzą alergie skórne i pokarmowe, suchy kaszel, zapalenie stawów, zatok, a nawet nerwice i stany lękowe. Dolegliwości stopniowo nasilają się, a lekarzom trudno postawić właściwą diagnozę.

Grzybica przełyku najczęściej pojawia się na skutek powikłań po przebytej chorobie wrzodowej. Grzyb umiejscawia się w ścianie naczyń krwionośnych błony śluzowej przełyku i tym samym uszkadza ją. U chorego pojawiają się krwotoki oraz bóle przy przełykaniu pokarmów. Czasami dochodzi ból w okolicach pleców oraz mostka.

 Grzybica jelit objawia się uczuciem wzdęcia brzucha oraz jego częstymi bólami. We wczesnym etapie rozwoju grzybicy drożdżaki zasiedlają ściany jelita, co daje początek rozwojowi grzyba candida albicans. Drożdżyca jelita grubego wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Wpływ na powstanie grzybicy w jelicie ma też nieodpowiednia dieta. Spożywanie nadmiernej ilości cukrów prostych i złożonych. Dlatego osoby zakażone grzybicą muszą zastosowywać się do diety ubogiej w cukry, która zapobiegnie namnażaniu się ilości grzybów w jelitach.

Grzybica żołądka może uaktywnić się po kuracji przeciwwrzodowej, po przebytym nowotworze oraz w wyniku marskości wątroby. Grzyby są odporne na działanie soków żołądkowych. Dodatkowo wydzielają enzymy rozkładające białka, które powodują powstawanie nadżerek.

Leczenie grzybicy układu pokarmowego jest procesem długotrwałym. Stosowanie probiotyków oraz preparatów witaminowo-mineralnych może przyczynić się do szybszego powrotu do zdrowia. Kuracja antybiotykiem nie daje rezultatu, ponieważ grzybica układu pokarmowego po krótkim okresie remisji powraca. Dlatego jej leczenie musi być uzupełnione o zmianę diety oraz stosowanie probiotyków.

One Response to “ “Czym jest grzybica układu pokarmowego?”

  1. Karolinka pisze:

    Grzybica to poważny problem, wiem coś o tym, bo moja siostra się z tym zmagała. Znalazłyśmy sporo informacji na ten temat (niestety dopiero niedawno) na http://www.nazdrowiesposob.com. Polecam te stronę- jej idea jest taka sama jak tej, więc myślę, że warto się z nią zapoznać. Ja dopiero teraz zdałam sobie sprawę jak ważna jest profilaktyka chorób, ile mogę zrobić sama, by uniknąć różnych dolegliwości etc.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *