Czarny bez: na talerzu, w słoiku i w butelce

Czarny bez: na talerzu, w słoiku i w butelce

Jesień na całego. Temperatury powoli zaczynają przypominać te zimowe niż jesienne. Ciemno, ponuro i smutno za oknami. Nie da się ukryć-mamy listopad. Bardzo często właśnie ta niesprzyjająca aura odpowiada za różnego rodzaju przeziębienia. Co robić by wzmocnić swoja odporność? Sposobów jest wiele, my jednak skupimy się na metodach naturalnych- dokładnie jednej „super metodzie”.

3351728258_984e582baa

Ta niepozorna roślina, przypominająca czarna porzeczkę, nie nadaje się do spożycia bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zjedzenie jej na surowo grozi silnym zatruciem i wymiotami. Gotowanie i suszenie powoduje rozkład wszystkich toksycznych substancji, dzięki czemu powstały w ten sposób sok bez obaw możemy podawać dzieciom lub osobom starszym.

Czarny bez jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, witaminy A, wapnia i magnezu, warto również wiedzieć, że posiada w swoim składzie dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.

Regularne spożywanie syropu z czarnego bzu podnosi odporność, ma właściwości przeciw wirusowe, przeciwzapalne. Owoce rośliny działają moczopędnie, łagodnie przeczyszczająco i odtruwająco.

Jeżeli zatem pragniecie zachować siły witalne przez cały rok,  nie ulegać żadnym przeziębieniom i bolączkom szukajcie przepisów dotyczących przygotowania czarnego bzu i do roboty…

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *