Aromatyczna, zdrowa – kawa z ekspresu

Aromatyczna, zdrowa – kawa z ekspresu

ziarna kawyPyszna kawa z ekspresu potrafi umilić nawet najgorszy poranek. Co tak na prawdę sprawia, że jest ona tak pyszna i wybierana spośród innych przez większość ludzi?

 Kawa z ekspresu uznawana jest za zdrową i bardzo aromatyczną, aby jednak przyrządzić kawę na prawdę dobrej jakości należy dobrać dobry ekspres (tylko taki pozwoli na pełne wykorzystanie wysokiej klasy ziaren kawy).

Podczas doboru ekspresu szczególnie ważna jest jego moc grzałki. Na rynku możemy spotkać urządzenia z mocą grzewczą 800 W, ale także 1200 W. Zasadność doboru dobrej klasy grzałki z wysokimi możliwościami grzania ważna jest w przypadku szybkości podgrzewania wody. Im moc jest wyższa tym nasza kawa będzie przygotowana szybciej.

Podstawowe ekspresy ciśnieniowe mogą różnić się również poziomem uzyskiwanego ciśnienia, pojemnością filtra oraz zbiornika na wodę. Ogólna zasada mówi o tym, że im ciśnienie jest wyższe tym kawa jest lepsza, a nasz ekspres niestety droższy.

Podstawowy podział ekspresów dzieli te urządzenia na:

  • niskociśnieniowe – pozwalają na wytworzenie maksymalnie od 1 do 4 filiżanek kawy, czas oczekiwania na przygotowaną kawę jest dość długi bo około 3 minut,
  • wysokociśnieniowe – czas parzenia znacznie krótszy, a kawa dużo bardziej aromatyczna, szczególnym atutem jest sama jakość naparu – gotowa kawa zawiera nawet 40 % kofeiny mniej niż kawa przygotowywana w jakimkolwiek innym urządzeniu, ilość przygotowania kaw jednorazowo to około 2 filiżanki.

 Podczas zakupu ekspresu do kawy, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, przede wszystkim:

  • by zbiornik na kawę można było wyjąć,
  • by nasz model zatrzymywał chlor,
  • czy istnieje fizyczna możliwość przygotowywania najróżniejszych rodzajów kawy: espresso, cappuccino itp.,
  • czy w naszym ekspresie została wmontowana możliwość przyrządzania spienionego mleka.

Najczęściej wybierane modele ekspresów wytworzone są z jednej strony ze stali szlachetnej z drugiej z różnych tworzyw sztucznych. Co do koloru i kształtu nie ma reguły. Gama jest dość bogata.

Aby nasz ekspres mógł działać sprawnie przez długi czas warto zadbać o jego konserwację. Codziennie możemy wymieniać wodę ze zbiornika i czyścić miejsce do którego wsypujemy kawę. Całe urządzenie wystarczy natomiast przetrzeć co jakiś czas zwilżoną szmatką.

Inne porady na temat wyposażenia kuchni znajdziesz także tutaj.

kawa

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Peeling kawitacyjny. Jak to wygląda od środka?

Już od dłuższego czasu miałam problemy ze skórą twarzy. Przebarwienia, trądzik, świecąca  się skóra to tylko niektóre z moich dolegliwości....

Zamknij