Czerwone wino jest nie tylko szlachetnym i smacznym trunkiem, to także doskonały środek, regulujący pracę naszego serca i układu nerwowego. Spożywany w niewielkich ilościach jest świetnym sposobem na uniknięcie poważnych chorób.
Czerwone wino jest świetnym dowodem na to, że możemy się leczyć tym, co lubimy. Nie każde lekarstwo musi powodować niemiły grymas i gorzki posmak w ustach. Poza tym, że jest pyszne ma udowodnione działanie regulujące układ krążenia. Lampka wina jest świetnym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu i regulowania ciśnienia krwi. Co za tym idzie, chronimy także nasz mózg przed chorobami powstającymi przez podwyższony cholesterol (jak choćby choroba Alzheimera).
Warto wybrać odpowiednie gatunki, tutaj świetnym wyborem są znakomite wina australijskie. Dobre wino potrafi doskonale oczyścić nasz organizm z toksyn, sprzyja produkcji czerwonych krwinek i ułatwia przyswajanie żelaza . Działa ono moczopędnie i zdecydowani usprawnia pracę nerek. Niewielkie ilości tego trunku pomagają także skutecznie dotlenić nasz organizm. Stajemy się rozluźnieni przez co więcej tlenu błogo spaceruje po naszych płucach. Dobre ino jest także dobrym pomocnikiem trawienia. Łącząc się z naszym kwasem żołądkowym staje się przeciwbakteryjną i oczyszczającą tarczą.
Ważny jest jednak umiar. By dawka wina miała działanie lecznicze, nie powinna przekraczać dwóch kieliszków dziennie (w przypadku pań, jest to jeden). Wino jest także nauczycielem dyscypliny. Jeśli przesadzimy z jego używaniem, przyniesie ono odwrotny skutek. Warto więc korzystać z tego dobrodziejstwa a przy okazji dostać darmową lekcję umiaru.
Leave a Reply