Czy jeśli chcemy dbać o zdrowie fizyczne i psychiczne, to jesteśmy skazani tylko na korzystanie z suplementów? Niekoniecznie. Warto przyjrzeć się innym sprawdzonym metodą, które są bardziej zdrowe i przez to mogą się przyłożyć na większe korzyści dla naszego zdrowia.
Jednym z najważniejszych antyoksydantów jest witamina C, będąca niezbędnym elementem w fizjologicznych procesach takich jak synteza neuroprzekaźników czy metabolizm białek. Warto jednak pamiętać, że jeśli chcemy sobie zapewnić dostatek tej witaminy, to najlepiej sięgnąć po paprykę (zawiera jej 107 mg/100 g), natkę pietruszki (17mg/100g) i kalafior (37 mg). Co ciekawe, pomarańcze zawierają ich tylko 35 mg, a cytryny jedynie 31 mg na 100 g. Niezwykle ważna dla systemu odpornościowego jest witamina A, zwłaszcza dla wzroku. Prowitamina witaminy A, Beta-Karoten, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu rogówki, siatkówki i błoń śluzowych oka. Witaminy A najwięcej zawierają słodkie ziemniaki. Wystarczy jego jedna sztuka pieczonego ziemniaka, by dostarczyć nam dwadzieścia osiem tysięcy międzynarodowych jednostek – IU – witaminy A. Tymczasem to aż pięćset sześćdziesiąt jeden procent zalecanego dziennego zapotrzebowania. Dobrym źródłem tej witaminy są również szpinak, ryby, mleko, wątroba wołowa, marchew i jaja. Witaminy B6 potrzebujemy natomiast, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi, wspiera system odpornościowy i odgrywa ważną rolę w tworzeniu hemoglobiny i metabolizowaniu żywności. Jej dobrym źródłem są wątroba wołowa, ryby, drób i przede wszystkim ciecierzyca, której szklanka z puszki zawiera 1,1 mg witaminy B6, stanowiącej 55 procent dziennego zapotrzebowania. B12 jest zaś niezbędna, gdy interesuje nas dbanie o układ nerwowy, bo przeciwdziała anemii i uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Gotowane trzy uncje małży zawierają 84 mikrogramy witaminy B12, czyli 1,4 procenta dziennego zapotrzebowania. Jej źródłem są także pstrąg, wołowa wątroba, łosoś czy tuńczyk. Wapń z kolei wchodzi w skład niektórych rodzajów ścian komórkowych i kości, pełniąc istotną funkcję w procesach kurczenia się mięśni gładkich, szkieletowych i mięśnia sercowego. Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi. Pamiętajmy, że aż 99 procent wapnia występuje w ludzkim organizmie właśnie w kościach. Jego podstawowym źródłem są oczywiście produkty mleczne, ale też zielone warzywa. Duże opakowanie zwykłego jogurtu zapewnia 42 procent dziennego zapotrzebowania.
Leave a Reply