Kiedy ktoś pracuje w korporacji, to powinien liczyć się z tym, że nie zawsze będzie miał czas na lunch czy kolację i że może jeść w bardzo nieregularnych godzinach. Gdy jedynym pewnym posiłkiem jest śniadanie, powinno być ono porządne. Co na nie zjeść?
Co z tym śniadaniem?
Na łamach Magazyn-kuchnia.pl polecane są między innymi jajka na bekonie. Żeby je przyrządzić (dla sześciu osób) potrzeba dwunastu jajek, osiem dużych plastrów bekonu, łyżeczkę soli, cztery łyżki gęstej śmietany, osiem cienkich kromek żytniego chleba na zakwasie i cztery łyżki pomidorowego reliszu, czyli sosu ugotowanego z cebuli, pomidorów, przypraw, np. curry, i octu; można zastąpić keczupem). Aby go przygotować, trzeba piekarnik rozgrzać do 220°C. Blachę wyściela się pergaminem, układa na niej bekon i przez cztery minuty piecze. Następnie temperaturę zmniejsza się do 160°C i dalej piecze. Co jakiś czas odlewa się tłuszcz i odwraca plasterki, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Bekon można także wysmażyć na chrupko na grillowej lub zwykłej patelni.
Jajka miesza się ze śmietaną i solą, ale tak, żeby nie powstała z tego jednolita masa. Dodaje się połowę, pokrojonego na kawałeczki, masła. Wlewa się to na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy. Kromki chleba opieka się, smaruje resztą masła, układa na nich porcje jajecznicy, obok kładzie się bekonowe chrupki i porcje sosu pomidorowego. Inna opcja to tosty z szynką, jajkami i beszamelem (dla czterech osób). Tę zapiekankę podaje się na szybko w bistrach i barach zgodnie z francuskim wzorcem. Nazwa pochodzi od słowa „croquer”, który oznacza chrupanie. Kanapka ma męski i żeński wariant. W każdej z nich przed ich zapieczeniem w dwa tosty wkłada się ser i szynkę. Do wersji damskiej po wyjęciu jej z piekarnika dodaje się sadzone jajko i beszamelowy sos. Jakich potrzeba składników? Osiem kromek tostowego pieczywa, dwie łyżki musztardy Dijon, 10-12 dag szynki pokrojonej w cienkie plasterki, dwie garści starego sera, dwie łyżki oleju, cztery łyżki masła, cztery łyżki beszamelowego sosu i cztery jajka. Jeśli chodzi o sos, to potrzeba czubatej łyżki mąki, łyżkę masła, szczyptę soli, szklankę mleka i szczyptę gałki muszkatołowej. Robiąc sos, topi się masło w rondelku, wsypuje się mąkę i podgrzewa, mieszając aż powstanie gładka pasta. Zasmażyć należy jeszcze dwie minuty, ale nie przerywając mieszania. Nie rumieniąc, powoli wlewa się szklankę mleka. Kiedy sos będzie gęsty i gładki, to zdejmuje się go z ognia, a następnie przyprawia solą i gałką muszkatołową. Kolejny krok to ustawienie opcji grillowania, by rozgrzać piekarnik. Posmarować musztardą należy cztery kromki, a potem obkłada się szynką i grubo posypuje serem. Przykrywa się pozostałymi kromkami, a wierzchy grubo smaruje się masłem. Tosty układa się na blasze i przez pięć minut grilluje. Odwraca się je, posypuje resztą sera, piecze raz jeszcze około pięć minut, by stały się chrupiące i złociste. Sadzone jajka smaży się na oleju. Po jednym układa się na każdym toście i polewa beszamelem.
Leave a Reply