Zajady pojawiają się, gdy skóra na naszych ustach staje się bardzo sucha i zaczyna się łuszczyć. Na skórze mogą pojawić się przebarwienia, kąciki ust pękają, tworzy się stan zapalny i odczuwalne jest złe samopoczucie. Metody leczenia opierają się głównie na zmianie diety i zwiększeniu ilości spożywanej wody. Na wszelki wypadek należy również zrobić badanie krwi, aby upewnić się, że przyczyną zajadów nie jest anemia.
Lecząc zajady powinno się stosować nawilżające balsamy do ust i specjalne maści. Usta należy smarować nimi dwa razy dziennie po to, aby spowolnić proces łuszczenia się skóry. Jednym ze sposobów walki z zajadami jest nałożenie kremu z hydrokortyzonem, zimnego kompresu z wody i octu na trzydzieści minut, a na koniec balsamu z kwasem mlekowym. Usta należy często nawilżać, ponieważ dzięki temu uda się zachować ich miękkość. W leczeniu tej dolegliwości przydatne będą również glikoalkaloidy zawarte w bakłażanie. Warzywo należy pokroić na kawałki, przełożyć do pojemnika i zalać octem jabłkowym. Mieszankę należy pozostawić w temperaturze pokojowej na okres jednego tygodnia, a po upływie tego czasu należy usunąć kawałki bakłażana. Alkaloidy zostały wymyte do octu, który należy stosować do przemywania zajadów. Bardzo istotne jest również ograniczenie ilości spożywanych drożdży i cukru, ponieważ produkty te mogą przyczynić się do powstawaniu zajadów. Duże ilości cukrów zawierają między innymi napoje alkoholowe i owoce, więc należy ograniczyć ich spożycie. Do diety warto z kolei wprowadzić produkty zawierające ryboflawinę i niacynę, ponieważ mają one korzystny wpływ na nasz organizm i pomogą nam w walce z zajadami. Za powstawanie zajadów może być również odpowiedzialny niedobór witaminy B6 i B2. W takim przypadku zalecane jest przyjmowanie tych witamin w postaci tabletek lub w formie naturalnej. Witaminę B6 odnaleźć można w mięsach, rybach, drobiu, jajkach, przetworach mlecznych, zielonych warzywach (np. kapusta, szpinak, fasola), kiełkach czy w bananach.
Leave a Reply