Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca to jedna z najpopularniejszych chorób przewlekłych XXI wieku. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na produkty, jakie spożywają w ciągu dnia. Dieta dla cukrzyków wymaga ogromnej konsekwencji, ale jest to godne polecenia, ponieważ u diabetyków przestrzegających diety zauważono znaczną poprawę stanu zdrowia. Dieta może obniżyć poziom cukru we krwi. W diecie dla cukrzyków bardzo istotne jest to, aby posiłki były niskokaloryczne. Cukrzycy muszą pożegnać się z jedzeniem tłustych mięs, smalcu i słoniny. Wskazane jest jedzenie odtłuszczonych produktów mlecznych, chudych serów i mięs, a także różnego rodzaju kasz. Do przygotowywania dań zalecane jest używanie oliwy z oliwek oraz olejów roślinnych. Cukrzykom zaleca się także spożywanie orzechów i nasion słonecznika, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowym atutem tych produktów jest to, że korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

cukrzyca

Osoby chore na cukrzycę najczęściej mają w organizmie za mało magnezu. Ze względu na to powinny od czasu do czasu zjeść gorzką czekoladę, pestki dyni, soję, natkę pietruszki i banany. Cukrzycy bez ograniczeń mogą jeść kapustę świeżą i kwaszoną, szparagi, kalafiory, cykorię, szczypiorek, boćwinę, ogórki świeże, kwaszone i konserwowe, szpinak, brokuły, dynię, sałatę, pory, paprykę, pomidory, rabarbar, selery oraz zielony groszek.

W diecie dla cukrzyków zalecane są następujące produkty:

  • owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny, borówki amerykańskie, czarne jagody, wiśnie, jeżyny, maliny, czereśnie, brzoskwinie, gruszki, kiwi, morele, śliwki, pomarańcze,
  • warzywa: marchew, rzodkiew, fasolka szparagowa, szparagi, rzepa, awokado, cebula, cukinia, ciemnozielone warzywa liściaste, burak, surowy czosnek,
  • pieczywo zawierające dużą ilość błonnika,
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, tofu, ciecierzyca,
  • zboża pełnoziarniste: kasza jaglana, ryż brązowy, mąka z pełnych ziaren, płatki owsiane, otręby pszenicy, siemię lniane, makarony gotowane al dente i pełnoziarniste,
  • produkty zwierzęce: białko, krowie mleko i jogurt, kozie mleko i jogurt, białe mięso i ryby.

dieta

Cukrzycy powinni pamiętać o tym, że wskazane dla nich jest spożywanie czterech lub pięciu posiłków dziennie. Najlepiej spożywać je co 3-4 godziny, ponieważ dzięki temu nie wystąpi chęć podjadania pomiędzy posiłkami, nie nastąpi również wahanie poziomu glukozy. Istotne jest także to, aby posiłki te nie były zbyt obfite. Cukrzycy nie mogą spożywać alkoholu, ponieważ jego spożycie może doprowadzić nawet do śpiączki cukrzycowej. Osoba chora powinna codziennie wypijać przynajmniej dwa litry płynów (najlepiej wody i zielonej herbaty).

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *