Wiosenna dieta: jak ją ugryźć?

Wiosenna dieta: jak ją ugryźć?

jedzenie

Wiosna coraz bliżej i w tej sytuacji warto się zastanowić, czy świetnym pomysłem nie okaże się wiosenna dieta. Czy warto się na nią decydować i jeśli tak, to na co konkretnie?

 

Co z tą dietą?

Nie jest tajemnicą, że w czasie zimy często się tyje, ale za idealny okres do zrzucenia zbędnych kilogramów i oczyszczenia organizmu z toksyn to właśnie wiosna. W pierwszej kolejności powinno się więc odstawić na bok chipsy, słodycze, fast foody i inne rodzaje niezdrowego jedzenia. Zamiast tego wskazane jest postawienie na pożywną sałatkę, warzywa i picie wody mineralnej. Kto wie, czy nie powinno zdecydować się na kilkudniową oczyszczającą dietę, opartą przede wszystkim na warzywach i sokach. Zanim jednak ktoś się na to zdecyduje, wcześniej powinien spotkać się i skonsultować z dietetykiem. Generalnie najlepiej jeść porcje małe, ale regularnie, czyli cztery/pięć razy dziennie. Ideałem byłoby również, gdyby stałe były pory ich spożywania. Jak już pisałem, powinny być bogate w świeże owoce i warzywa.

cytryna

Menu wzbogacić można o wiosenne nowalijki, czyli przykładowo rzodkiewki, młodą kapustę, marchewkę czy ogórki, ale też kiełki różnych warzyw.

Dzięki temu dostarczy się organizmowi dużej ilości błonnika, który reguluje pracę naszych jelit. To zaś wspomaga odchudzanie. Nie powinno się zapomnieć jednak o tym, by potrawy urozmaicać i uwzględniać produkty z każdej grupy. Chociażby o te zbożowe, ale nieprzetworzone, czyli grubsze kasze, pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron, naturalny ryż i otręby czy płatki owiane. Równie istotne są chude mleczne produkty, chude wędliny i mięso czy ryby. Takie posiłki z ograniczoną zawartością tłuszczu, ale pełnowartościowe, dadzą nam energię i powinny zapewnić lepszą sylwetkę. Poza tym nie zapominajmy, że w wyniku zimowych niskich temperatur i chłodnego powietrza skórka wysuszyła się i lekko zniszczyła. Z powodu noszenia kapeluszy i czapek włosy tracą połysk i są elektryzujące. Do takiego stanu rzeczy pośrednio przyczynia się zimowa dieta i tryb życia.

witaminy324342432432

Chcąc poprawić swój wygląd, powinno się w jadłospisie postawić na białko

. Zawarte jest ono w chudym drobiu, rybach i chudych mlecznych produktach. Zniszczoną strukturę skóry, włosów i paznokci odbudowują obecne w nich aminokwasy. Odpowiednia podaż witaminy A jest równie ważna, a jej dostarczają ryby i mleczne produkty, ale też żółto-pomarańczone owoce takie jak brzoskwinie, melony czy morele, oraz warzywa, przykładowo czerwona papryka, marchew, dynia, pomidory, brokuły, szpinak czy brukselka. Żelazo najlepiej przyswaja się natomiast z produktów zwierzęcych, to znaczy wątroby i mięsa. Z kolei cynk jest dostępny w wielu mlecznych i mięsnych produktach, a także w ciemnym pieczywie i w grubych kaszach. Inne jego źródła to nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki dyni.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *