Mrozy i niskie temperatury – jak się przed nimi chronić?

Mrozy i niskie temperatury – jak się przed nimi chronić?

Jesień, zima i wczesna wiosna to pory, w których nietrudno o przeziębienie, szczególnie jeżeli posiada się niską odporność. Chcąc cieszyć się aktywnym spędzaniem czasu powinniśmy zadbać przedewszystkim o naszą dietę.

Stałe dostarczanie witamin C, E i Ddo organizmu zwiększa odporność. Ryzyko zachorowania maleje, co jest szczególnie ważne gdy w okolicy co rusz ktoś choruje.

Kluczowy dla zdrowia jest komplet witamin

 

  • Dla dobrej odporności skuteczna okazuje się witamina E, którą znajdziemy głównie w olejach (słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym).
  • Witaminy z grupy D możemy uzupełniać jedząc sery i jaja. Dobrym jej uzupełnieniem będą również ryby (tuńczyk, makrela, łosoś, śledź)
  • Dostarczanie witaminy C jest najlepsze na przeziębienia. Jedząc cytrusy możemy doraźnie zapobiegać chorobom, jak i przeciwdziałać im przed ich wystąpieniem. 

Ochłodzenie wyczerpuje organizm

Najniebezpieczniejsze dla zdrowia są nagłe zmiany temperatur. Dotyczy to zarówno ochłodzenia, jak i ocieplenia, choć wydaje się, że to drugie jest nie groźne.

Gdy przychodzi zimno nie ma co skąpić ciepłymi ubraniami. Wiele osób wtedy choruje – jesteśmy wtedy podwójnie narażeni.

Gdy przychodzi ocieplenie dobrze jest się do niego przyzwyczaić – np. zwiększając temperaturę w mieszkaniu o kilka stopni. Po paru dniach można już powrócić do normalnego stanu, tak by organizm nie odczuwał szoku.

Najnieprzyjemniejsze konsekwencje mają silne skoki temperatur. Toteż jeżeli rano wyglądając za okno mamy wątpliwości co do temperatury, warto jest spojrzeć na termometr.

 

Nie zwlekaj z leczeniem

Gdy tylko wystąpią u Ciebie objawy przeziębienia niezwłocznie udaj się do lekarza. Zazwyczaj zażycie leków zmniejsza okres choroby o kilka dni, pomimo, że tracimy kilka godzin na udanie się do przychodni.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *